مدل های رفتاری DISC و تئوری آن
DISC (دیسک) چیست؟
مدل های رفتاری DISC یکی از قوی ترین، محبوب ترین و جهانی ترین ابزار ها برای درک تفاوت های رفتاری افراد است، که در این مدل، همه ی افراد با توجه به ویژگی های رفتاری ای که دارند به 4 دسته ی کلی D,I,S,C تقسیم بندی می شوند. اما از نکات مثبت مدل های رفتاری DISC این است که در آن، دسته بندی افراد تنها به این 4 دسته محدود نمی شود و مدل رفتاری افراد می تواند ترکیبی از این 4 فاکتور باشد. متناسب با شدت و حدت این 4 فاکتور، مدل های رفتاری متنوعی حاصل می گردد که هر کدام از آن ها قابل بررسی و مطالع خواهد بود.
هر کدام از حروف D,I,S,C برگرفته از حرف اول کلمات انگلیسی زیر است که هر کدام توصیف کننده ی دسته ای از ویژگی های رفتاری می باشند:
• تسلط – Dominance
• تأثیرگذاری – Influencing
• ثبات – Steadiness
• پیروی از قوانین – Compliance
DISC (دیسک) یک زبان جهانی و عمومی از رفتارهایِ قابلِ مشاهده ی افراد است و پس از یادگیری آن متوجه خواهید شد که این دسته بندی به شیوه ای بسیار ساده، دقیق و جالب این تفاوت های رفتاری را دسته بندی و مشخص کرده است که شما به خوبی کاربردی بودن آن را در تعاملات خود لمس خواهید کرد.
به نقل از سایت شرکت TTI، دیسک بزرگترین ابزار در دنیا، برای سنجش رفتار افراد است که توسط سازمان های مختلف برای کارگروهی بهتر و ارتباطات اثربخش تر مورد استفاده قرار گرفته است.
از آنجایی که مدل DISC یک زبان جهانی و عمومی است، درک و یادگیری آن بسیار راحت است و نیاز به دانش تخصصی خاصی ندارد. همانطور که گفته شد این مدل رفتاری از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است و علاوه بر کاربردهای فردی، بسیاری از سازمان ها برای:
• توانمندسازی مدیران و رهبران
• بهبود روابط کارمندان
• بهبود ارتباط موثر و کارتیمی
• افزایش فروش فروشندگان/ ویزیتورها/ نمایندگان علمی
• افزایش رضایت شغلی
• کاهش تعارض های مخرب
• کشف توانمدی ها و نقاط قوت احتمالی افراد
• افزایش انگیزه و نگهداشت نیروهای بهره ور
• و …
از این مدل بهره می برند.
همانطور که تحقیقات نشان می دهد، برقراری ارتباط و تعامل با دیگران همواره از جمله مهمترین نیازهای ما بوده و خواهد بود. اما شاید متوجه شده باشید که تفاوت های رفتاری ما با دیگران، تعاملاتمان را با آن ها به طرز زیادی تحت تاثیر قرار داده است، به گونه ای که حتی گاهی درک و پذیرش رفتار دیگران برایمان دشوار است و یا برقراری ارتباط موثر با فرد دلخواهمان برایمان سخت و چالشی می گردد.
تفاوت های رفتاری ما مبحثی بسیار شیرین و جذاب است که آگاهی از این تفاوت ها، علاوه بر بالا بردن سطح خود آگاهی، تعاملاتمان را به طرز قابل ملاحظه ای بهبود خواهد بخشید.
بررسی تفاوت های رفتاری افراد از گذشته ها مورد توجه مردم بوده است. به گونه ای که متفکری همچون “بقراط” (در حدود 400 سال قبل از میلاد) به بررسی تفاوت های مزاجی و رفتاری افراد پرداخت و سپس با مطالعات روانشناسانی همچون “کارل یونگ” (Jung) مسیر این بررسی ها به سوی علمی تر شدن گرایش پیدا کرد و کوشش هایی به عمل آمد تا دسته بندی تفاوت های رفتاری افراد، تا حد امکان حالتی علمی به خود بگیرد.
در ادامه ی همین روند تکاملی، سال ها بعد، دکتر “ویلیام مالتون مارستون” (William Moulton Marston) اعلام داشت که 4 مدل رفتاری مجزا وجود دارد که می توان افراد را بر اساس آن دسته بندی نمود و این دسته بندی، پایه ای برای مدل های رفتاری شد که امروزه از آن به عنوان DISC یاد می شود. در طی سال های بعد، این دسته بندی ها بهبود بیشتری پیدا کرد و حتی توسط “بیل باستتر” (Bill J. Bonnstetter) به صورت پرسشنامه هایی با گزارش های کامپیوتری تبدیل شد تا افراد بتوانند با زدن پرسشنامه، از مدل رفتاری خود آگاهی پیدا کنند.
در یادگیری مدل های رفتاری DISC ابتدا افراد مدل رفتاری خود را می شناسند و با نقاط قوت و نقاط قابل بهبود خود آشنا می شوند، سپس می آموزند که چگونه مدل رفتاری دیگران را تشخیص دهند و در قدم آخر یاد می گیرند که چگونه با تطبیق رفتار، ارتباطات اثربخش تری را با دیگران رغم بزنند و با هر فرد متناسب با مدل رفتاری خودش، تعامل کنند. همچنین DISC به ما کمک می کند تا با شناخت بهتر خود و دیگران، پذیرش بیشتر از تفاوت های رفتاری یکدیگر داشته باشیم و ترجیحات دیگران را بهتر درک نماییم.
***برای یادگیری کامل مدل های رفتاری DISC می توانید از کتاب کشف شگفت انگیز و همچنین دوره ی آموزشی DISC استفاده نمایید***
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.