تیپ های شخصیتی MBTI و تئوری آن

MBTI (ام بی تی آی) چیست؟
MBTI ابزار و مدلی برای شناسایی ترجیحاتِ شخصیتی است که به ما کمک می کند تا تیپ شخصیتی و نقاط قوت و ضعف خود را بیشتر بشناسیم. تیپ های شخصیتی MBTI ما را با ظرافتهای شخصیتی خود و دیگران آشنا می کند و باعث می گردد تا ظرفیتهای درونیمان را بهتر بشناسیم و در موقعیت های مختلف از آن بهره ببریم. این مدلِ کاربردی، به ما کمک می کند تا با درک جنبههای شخصیتی، روابط بین فردی خود را بهبود دهیم، درک و پذیرش بیشتری نسبت به تفاوت های فردی داشته باشیم، تعارضات احتمالی را کمتر نماییم، کار تیمی اثربخش تری داشته باشیم، مدیریت بهتری بر روی اعضای تیممان داشته باشیم و از توانمندی های خود و دیگران آگاه تر باشیم و از آن ها استفاده را ببریم.
MBTI مخفف عبارت (Myers-Briggs Type Indicator) می باشد که برای اولین بار توسط دو محقق آمریکایی به نام های “کاترین کوک بریگز” و دخترش “ایزابل بریگز مایرز” ایجاد شد. آن ها برای نهایی کردن تیپ های شخصیتی MBTI سال های زیادی زمان گذاشتند و مدل و ابزاری که امروز مورد استفاده ی بسیاری از سازمان ها، مشاوران، کوچ ها و روانشناسان است را مدیون پژوهشهای این مادر و دختر آمریکایی هستیم.
آن ها پس از انتشار کتاب “تیپهای روانشناختی” یونگ روانپزشک برجسته ی سوئیسی، نظرات و ایده های یونگ را هم راستا با نظرات و مشاهدات خود دیدند و از این رو ترغیب شدند تا تحقیقات خود را ادامه دهند و به افراد کمک کنند تا درک بهتری نسبت به خود و دیگران پیدا کنند.
تئوری تیپ های شخصیتی MBTI شخصیت افراد را از 4 منظر مورد بررسی قرار می دهد:
- نحوه ی کسب انرژی
- نحوه ی دریافت اطلاعات
- نحوه ی تصمیم گیری
- نحوه ی سازماندهی دنیای بیرون
هر کدام از این 4 منظر یک طیف 2 قطبی از ترجیحات افراد را نشان می دهند. به عنوان مثال درونگرایی و برونگرایی 2 قطب روبروی هم در محور اول می باشند و یک فرد ممکن است گرایش بیشتری به یکی از این دو قطب داشته باشد. لازم است بدانیم که هر کدام از این ترجیحات، تعاریف خاص خود را دارند.
- (درونگرا-برونگرا)
- (شهودی-حسی)
- (احساسی-فکری)
- (ادراکی-داوری کننده)
به تصویر زیر دقت نمایید تا 4 محور اصلی و قطب های آن را بهتر درک نمایید:
در این مدل:
- افراد برونگرا (Extravert) را با حرف ابتدایی کلمه ی انگلیسی آن یعنی حرف E نمایش می دهیم.
- افراد درونگرا (Introvert) را با حرف ابتدایی کلمه ی انگلیسی آن یعنی حرف I نمایش می دهیم.
- افراد حسی (Sensing) را با حرف ابتدایی کلمه ی انگلیسی آن یعنی حرف S نمایش می دهیم.
- افراد شهودی (iNtutive) را با حرف دوم کلمه ی انگلیسی آن یعنی حرف N نمایش می دهیم.
- افراد فکری (Thinking) را با حرف ابتدایی کلمه ی انگلیسی آن یعنی حرف T نمایش می دهیم.
- افراد احساسی (Feeling) را با حرف ابتدایی کلمه ی انگلیسی آن یعنی حرف F نمایش می دهیم.
- افراد داوری کننده (Judging) را با حرف ابتدایی کلمه ی انگلیسی آن یعنی حرف J نمایش می دهیم.
- افراد ادراکی (Perceiving) را با حرف ابتدایی کلمه ی انگلیسی آن یعنی حرف P نمایش می دهیم.
هر فرد با تشخیص ترجیحِ غالب خود بر روی هر یک از محورهای فرضی، الگو و کد 4 حرفی تیپ شخصیتی خود را پیدا می کند. از آنجایی که 4 ترجیح در یک سمت محورها و 4 ترجیح دیگر در سر مخالف قرار دارند، مجموعاً 16 تیپ شخصیتی مختلف می توانیم داشته باشیم:
توجه داشته باشید که در بین این 16 تیپ شخصیتی، هیچ شخصیتی بهتر از شخصیت دیگر نیست و “بهترین شخصیت” نیز در این دسته بندی وجود ندارد و همه ی تیپ های شخصیتی نقاط قوت و ضعف، توضیحات و تفاسیر منحصر به فرد خود را دارند. با تهیه و انجام تست MBTI تیپ شخصیتی شما معین شده و توضیحات و تفاسیر مربوط به تیپ شخصیتیتان در اختیارتان قرار خواهد گرفت. در نظر داشته باشید که آزمون MBTI تنها یک ابزار کمکی در این راستا می باشد و می توان گفت که یادگیری مفاهیم و اصول این مدل به نوعی ضروری می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.